HÄSTENS VARDAG – är för lite sömn en stressbelastning?

HÄSTENS VARDAG – är för lite sömn en stressbelastning?

Hur ser hästens medfödda dygnsrytm ut?

Den mesta tiden av dygnet lägger hästen på att beta, det kan den göra 14-18 timmar per dygn. Den gör oftast inga längre uppehåll i födosökandet, mer än 3-4 timmar är ovanligt.  Under de kortare och mer frekventa uppehållen vilar de, förflyttar sig och söker vatten. Längsta uppehållet som forskning visat genom att studera dygnsrytmen är oftast på efternatten, men vid tex betesgång och höga dagstemperaturer kan de vila på dagen och äta mer på natten.



Vila och sömn

En vuxen häst sover mellan 3-4 timmar per dygn, uppdelat i mellan 5-7 perioder om 30-40 minuter. Därutöver kan den stå och vila under dygnet, ofta vilande på ett bakben. Hästar föredrar att stå medan de dåsar så att de snabbt kan fly om situationen kräver. Hästens ståapparat har en unik anatomisk konstruktion som gör att de kan hålla sig stående upprätta även när de inte är helt medvetna. 

Men för att de ska kunna slappna av i alla muskler behöver de ligga ned. Varje sovperiod innehåller 1-3 sömncykler som varar ca 15 minuter. Den inleds med slumrande som senare övergår i vanlig sömn s.k ortodox sömn. Om det är lugnt i hästens omgivning faller den in i s.k REM sömn (Rapid Eye Movement) där hästen troligtvis drömmer. Hjärnaktiviteten under denna sömn liknar den som är i vaket tillstånd varför den också kallas paradox sömn. REM sömn är livsnödvändig för att hålla hästarna välmående.




Behöver hästen ligga ner för att få sin REM sömn? 

För att sova i REM stadiet behöver hästen vara avslappnad och ligga ner med stöd för huvudet. Det är svårare att väcka en häst som sover i REM cykel stadiet. Vad som avgör om en häst går in i ett REM-sömn är hur lugnt det är runtomkring, den kan vakna till, känna sig trygg, lägga sig ner och gå in i REM-sömn. Den vaknar till efter några minuter och är det fortfarande lugnt kan den gå in i en ny sömncykel. 


Hur vet jag om min häst sover i REM sömn?

Titta i boxen, ser du avtryck efter att den legat ner? Titta på hästen, ser du halm eller spån i pannluggen och mankammen? Ser du att pälsen på ganaschen ligger åt ett annat håll eller att den har lite smuts på huvudet?


Hur vet jag om min häst får tillräckligt med sömn?

En häst som inte sover tillräckligt kommer ganska snart visa ett avvikande beteende. Titta på din häst, hur ser området över ögonen ut? Ibland kan ett flertal rynkor och ett matt blick indikera sömnbrist. Förändrat beteende som aggressivitet, står och sover så fort tillfälle ges, presterar inte som tidigare, utmattad efter träning, tappar vikt mfl kan vara några tecken. Det blir dramatiskt när hästen ramlar ihop av utmattning, vilket lyckligtvis inte händer ofta. Tänk på att dessa avvikande beteenden även kan ha andra orsaker, så försök skaffa dig en bild över hela situationen.






Varför kommer min häst inte ner i REM sömn?

En häst som inte kan slappna av tillräckligt för att komma ner i REM sömn känner en otrygghet i sin miljö. Din häst vet per automatik att somna på fel plats är farligt. Alla stresspåslag kan inverka. Det kan vara hästar som ofta byter miljö, hästar som är mer disponerade för stress ”Fight and flight mood”, hästar med grannar som inte ger den trygghet, för stökig miljö även nattetid tex hästar som konstant bråkar med varandra. Hästar som plötsligt blir isolerade från andra hästar ligger också i riskzoonen att få för lite sömn. Hästen kan också vara skadad eller sjuk där smärta gör att den inte kan slappna av. Det kan också var för trånga täcken som gör att hästen inte kan lägga sig bekvämt. 


Är det tillfälligt är det ingen risk, det är den långvariga sömnbristen som bryter ned hästen. Då vi har svårt att övervaka hästen dygnet runt kan det gå ganska långt innan man märker en sömnbrist och då kan den vara ganska allvarlig. Ju tidigare vi kan upptäcka signaler på att allt inte står rätt till desto bättre. Då vi också kan förändra livsmiljö och därmed livskvalitén för hästen. Det är den ju värd <3


Skapa en lugn, trygg miljö och läs av (titta, känna, lukta, lyssna på) din häst dagligen, ju bättre du känner din häst desto bättre kan du förebygga framtida problem