DEN NATURLIGA HÄSTEN

Hästen är ett flykt och flockdjur. Om vi inte möter hästens instinkter och behov leder det fram till psykisk och fysisk stress hos hästen som både uttrycker sig i ett förändrat beteende och ger sjukdomar och kroniska skador på inre organ. De vanligaste orsakerna till ohälsa brukar uppstå genom stress, näringsbrister och toxicitet (förgiftning av olika slag). Konsekvenserna blir till exempel magsår, korsförlamning, fettdepåer, cravings, aggressivitet, sömnsvårigheter, näringsbrister, EMS med risk för bl a fång, eksem och andra hudproblem, låggradiga inflammationer,  mycket av detta sammanfattat i försämrat immunförsvar. Graden stress beror på individen, dess bakgrund och erfarenhet av människan samt hur mycket vi kan tillgodose dess behov samt plocka bort det som belastar hästen.


Hästen är ett flykt-, födosökande flockdjur och att inte tillmötesgå hästens grundläggande behov leder till olika grader av stressreaktion. Det är inte bara ”faror” från den yttre miljön runt hästen som ger en stressreaktion, även tarmen kommunicerar med hjärnan via det enteriska nervsystemet (gut-brain axis) som ger signaler till hjärnan att en obalans har uppstått i kroppen. 

Att förstå att denna kommunikation går åt båda håll kan ge dig insikter om problem som tycks vara en obalans i tarmen kan härstamma från en störning i livsmiljön och vice versa. 

Vår uppgift och ansvar som hästägare är att skapa en trygg och lugn livsmiljö där vi ger dem livsglädje och möter deras livsstil och grundläggande behov.

Anna Lidén, Grundare Eqvital AB

DEN NATURLIGA HÄSTEN
3. SKAFFAR VÄNNER FÖR LIVET

Hästen är ett flockdjur och behöver ha fysisk och psykisk kontakt med andra hästar för att må bra. Idag finns ett större intresse för lösningar som tex ”active stable” vilket möjliggör för hästen att socialisera sig och få utlopp för sina behov. Men fortfarande står tusentals hästar uppstallade på ett traditionellt sätt i box och är ensamma i hagar. Förutom att det begränsar dem rörelsemässigt så får hästen inte kontakt och beröringsbehovet tillfredsställt. Hästen putsar och leker gärna med sina hagkompisar som gör att endorfiner utlöses och minskar stresspåslaget. Du som hästägare känner din häst bäst och är många gånger den extra "vännen" som hästen känner sig trygg med. Ju mer de litar på oss ju mer minskar risken för stressutlösta problem. 

TIPS FÖR ATT ÖKA HÄSTENS VÄLMÅENDE

Låt dem "prata" och putsa på varandra och se dem ta en tupplur då och då - 3 av hästarnas favoritsysselsättningar! Idag finns ett större intresse för lösningar som tex ”active stable” vilket möjliggör för hästen att socialisera sig och få utlopp för sina behov. 

Ge hästen möjlighet att "bonda" med de hästar den tycker om. Se till att den är trygg i sin miljö och inte blir jagad eller utstött. Den ska också känna sig trygg med människan. 

Ge hästarna "tillsammanstid" med Dig. Låt den få stunder utan press på krav och prestation ❤ Endorfiner som sänker stresspåslaget vilket ökar välbefinnandet.
Möt hästen med en positiv attityd och gläds åt det friska hos din häst varje dag. Hästen känner av din energi.

Lycka är att få putsa på någon  

Detta är bara en bråkdel av alla tips och åtgärder som man kan göra för att hålla hästen mer harmonisk, frisk och stark. Läs gärna de övriga delarna, nästa del hittar du nedan. 

Anmäl dig till vårt Kunskapsmejl om du vill veta mer om Den naturliga hästen och Holistisk Hästhälsa som fokuserar på att arbeta förebyggande för att öka hästens livskvalité och levnadsglädje.

TACK FÖR DITT INTRESSE!  🤎